Sayfalar

14 Mayıs 2015 Perşembe

Işıkla Yaşamak (Shakti Gawain)

"...Kül rengi ve bozulan bir şehir görüyorum. Tam anlamıyla dağılıyor, eski yapılar parçalanıp moloza dönüşüyor. Ama şehir bir kenara konuyor çünkü onun yerine güzel, yeni bir şehir yükseliyor. Bu yeni şehir büyülü, sanki evrenin her rengiyle hafif hafif ışıldıyor. Onun içimizde inşa edildiğini biliyorum. Işıktan yaratılıyor."

Daha önce Yaratıcı İmgeleme kitabını paylaştığım Shakti Gawain, entelektüel, iyi eğitim görmüş ve dini inancı olmayan bir aileden yetişmiş. Bu türden ya da en azından dinsel inançlarında esnek olan ve sevgiyi öne çıkaran bir aileden yetişmiş olmanın en büyük artısı daha küçük yaşlarda cennet ve cehennem, günah vb. katı dogmatik inançların zihnimize ekilmemesi. Bu esneklik, değişim ve gelişim sürecine daha büyük bir cesaretle atılabilmemizi sağladığı gibi eskileri bırakayım derken yeni dogmalara saplanıp kalma olasılığını da ortadan kaldırıyor. Shakti Gawain ergenlik döneminde geçirdiği bunalım sonrasında hayatta o ana dek önem verdiği şeylerin ne kadar boş olduğunu görüyor. Kitabı okurken seyrettiğim bir film aklıma geldi. Filmde bir karakter, hayatın boşluğundan bahseden diğer karaktere “boşluğu herkes görebilir ama ümitsizliği görmek cesaret ister” diyordu. Oysa ümitsizlik safsatadan ibarettir; boşluğu görmek ya da dönüşüme zorlayıcı benzeri deneyimlerden geçmek, Gawain’in tarifiyle “ruhun karanlık gecesinden geçerek yepyeni maceraların şafağı tarafından karşılandığımız” olumlu bir süreçtir.

Birçoğumuz aynı arka plana sahip olabilir, benzer deneyimlerden geçiyor olabiliriz. İşte Gawain, bu sürecin daha kolay yaşanması için yılar boyunca edindiği bilgi ve deneyimden süzdüğü böyle bir kitap hazırlamış. Kitap geniş ve dönüşüm sürecinde önemli olan, geniş bir yelpazeye yayılan birçok temel konuyu kapsıyor. Yaratıcı kanal olmak, sezgisellik, dünyanın aynamız olması, erkek ve dişi yönlerimiz, insanın farklı özleri, reddettiğimiz özlerimiz ve karanlık tarafımızla bütünleşme, olmak ve yapmak dengesi, yaşam ve ölüm… Her bölümün sonunda konuya ilişkin bir meditasyon uygulaması da yer alıyor

Kitapta bu bilgiler verilirken nasıl kullanacağımız da anlatılıyor. Kitapta, olması gerektiği gibi yaşam kutsanıyor, tüm bu konular dolu dolu bir yaşam için okuyucuyla paylaşılıyor. Buna ilişkin olarak, ‘Yaşam ve Ölüm’ bölümünün girişini paylaşmak isterim: “Yaşam, içimizdeki enerjinin akışına uymayı seçmektir. Ölüm ise bu yaşam enerjisini tıkamayı ya da onun tersine gitmeyi seçmektir. Yaşamın her anında bu yaşam-ölüm seçeneğiyle yüz yüze geliriz.” İşte, ölümden sonrasını merak ediyorduysanız, belki de şu an yaşamıyorsunuzdur. Eğer durum buysa pek de bir şey olmuyormuş değil mi? J

Kitabın derli toplu, mantıklı, tutarlı ve bütünsel bir anlatımı var. Diğer yandan Gawain’in, şefkatli ve huzurlu enerjisi de hissediliyor. Bu bakımdan kendi erkek ve dişi enerjilerinin dengeli bir ürünü olmuş diyebilirim. Yolun başında olanlar kadar, inişli çıkışlı maceralarında kafasının biraz karıştığını düşünen sevgili dostlarımıza da tavsiye edebileceğim, toparlayıcı bir kitap.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder