Sayfalar

23 Ocak 2016 Cumartesi

Silva Zihin Kontrol Metodu (Jose Silva)


“Buna zihin kontrolü denir: Zihninizi sorumluluk alması için eğitebileceğiniz derinlikteki bir meditatif seviyeye girmek, onun imgelerden oluşan kendine ait dilini sözcüklerle destekleyerek kullanmak ve sonuçta giderek daha inanılmaz bir hal alan sonuçlar elde etmek. Teknikleri uygulamaya devam eden kişi için bunun bir sınırı yoktur.”

Gündelik yaşamımızı sürdürmemizi sağlayan ve tüm dünyasal yeteneklerimizi borçlu olduğumuz gündelik bilinç, yine de bilinçdışıyla karşılaştırıldığında çok yetersiz kalıyor. Muazzam işleme gücü ve kapasitesiyle bilinçdışının sunduğu imkânlar, uzanıp almamızı bekliyor. Fakat düşünüp taşınmaya, ölçüp tartmaya, argümanlar üretip muhakeme etmeye o derece alışmışız ki bilinçdışını ihmal eder olmuşuz. Bozulmuş durumda bulunan bu dengenin yeniden tesis edilebilmesi için, birçok şeyin anlaşılmasına değil, hissedilmesine ağırlık vermek gerektiği söylenir. Bu noktada duygu ile his arasında bir ayrım yapalım: Zihinsel süreçler sonucunda bedende oluşan tepkiye duygu diyelim. His ise böyle bir bilinçli düşünme süreci sonucunda ortaya çıkmaz; kendiliğinden belirir. Bilinçdışının doğrudan ama çok kırılgan bir mesajıdır. Yumuşak bir dikkatle izlenmezse, düşüncenin yarattığı duygu karmaşasının arasında kaybedebiliriz onu. Bilinçdışı sayesinde sahip olabileceğimiz güçlü sezgilerimize ve beş duyunun ötesi algılamalara ağırlık vermeyi öğrendikçe ihtiyaç duyduğumuz rehberliği içimizden, haydi adıyla söyleyelim, kalbimizden alacağız. Ve önümüzde sınırsız ufuklar uzanacak.

Sadece bu sayfalarda yer verilen kitapları şöyle bir karıştırdıysanız bile belirli bir (hadi meditatif diyelim) zihinsel duruma gelmenin, yaratıcı imgelemenin, olumlama ifadelerinin ve hepsinden öte, tüm bunlara hislerin eşlik etmesi gereğinin hemen her ekolde vazgeçilmez bir yeri olduğunu fark etmişsinizdir.

Jose Silva da zihnin daha fazlasını özel bir şekilde kullanmak için kendine özgü bir yöntem geliştiriyor. Zamanla yaygınlaşan bu yöntemi binlerce kişi kullanmaya başlıyor. Yine de Jose’nin tüm başarısına rağmen ünlü birine, bir guruya ya da spiritüel bir lidere dönüşmediği, son derece pratik bir metodu olan sade bir adam olduğundan bahsediliyor. ‘Ayakları yere basan’ bir yol arayanlar için birebir.

Orijinali 1977 yılında yayınlanmış olan kitabın ilk bölümlerinde kısaca Jose’nin hikâyesinden bahsedildikten sonra, bizzat yazdığı ve yöntemini ve tekniklerini anlattığı bölümlere yer veriliyor. Seviyeye girmek, zihinsel ekran, üç parmak (kısayol) tekniği, rüya kontrolü, telkin ve metodun etkili olduğu muhtelif durumlar, sorunlar ve elde edilen faydalar… Etkin duyum ötesi algılama ve yönlendirme bölümünde ise “olay kopuyor” J


Silva, kitaptaki egzersiz ve uygulamaları önce kendi kendinize daha sonra kuracağınız bir arkadaş grubuyla yapmanızı özendiriyor. Ticari bir yaklaşımı yok. Diğer yandan Silva Metodu’nun eğitimleri Türkiye’de de veriliyor. Eğer ilgi duyduysanız, bu şekilde gerçekleştirilen bir hazırlık döneminden sonra katılabileceğiniz bir eğitim de kuşkusuz pekiştirici olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder